TURİZM-SAĞLIK

ALİ FİKRET HOCA TUNUS İZLENİMLERİ

Ali Fikret Aydın hocamız Tunus’taki izlenimlerini aktarırken oldukça yararlı bilgiler vermiş. Aslında hocamız sıklıkla yurt dışı izlenimlerini facebookta ki sayfasından paylaşıyor Bizde istedik ki TUNUS izlenimlerini kendi ağzından dinleyelim. Bakın değerli hocamız neler aktarmış okurlarına..

?Binalar çok bakımsız. Özellikle tarihi binalar restore edilirse şehrin görünümünü olumlu yönde değiştirir. Fakat ya parasızlıktan ya da boş vermişlikten dolayı sanırım herhangi bir girişim yok.

?İnsanları çok yardımsever ve sıcakkanlı. Bizleri ayrıca seviyorlar. Özellikle Türkiye’den geldiğimi söylediğimde kardeş ülke olduğumuzu ve ülkemizi sevdiklerini vurguluyorlar. Birkaç esnaf da Türkiye’den geldiğimi öğrenince “Hasan Şaş ve Mustafa Sandal” isimlerini söyledi. Hatta birisine Mustafa Sandalı nereden tanıyorsun dediğimde kuzeni olduğunu söyledi ? Yalnız bu ünlü listesini güncellemeleri gerekiyor. Eskide kalmışlar?

?Temizlik olayı çok sıkıntılı. Sokaklar çöplük içinde. Gündüz vakti temizlik yapan görevli görmedim hiç. Sadece bir kere gece çöp toplayan çalışanları gördüm. Çöp arabasına ise rastlamadım. Aynı şekilde oteller de hizmet ve temizlik yönünden kötü durumda. Bizdeki yıldızı olmayan konaklama işletmelerinin buradaki 3-4 yıldızlı otellerden daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

?Alışveriş yaparken büyük kazık yememek adına kesinlikle sıkı pazarlık etmek şart. Ürünün fiyatını sorup yolunuza devam ettiğinizde arkanızdan seslenerek düşük fiyatları sıralıyorlar.

?Tramvay için bazı ana kalkış noktalarından bilet alımı ve kontrolü oluyor sadece. Ara istasyonlarda herkes durağa gelip bilet olmadan biniyor. Tramvayda kontrol yapan bir görevli de görmedim. Niye bu kadar başıboş bıraktıklarını anlamadım.

?Taksicilerin çoğu fazla para almak için taksimetreyi açmıyor. Geceleyin Tunus havaalanına indiğimde taksiye bindim. Taksinin biri 50 dinar dedi (havaalanı ile şehir merkezi 8 km.1Dinar ise 2 lira).10 dinar teklif ettim fakat gece olduğu için bu fiyata olmayacağını söyledi. Taksimetre açmasını istedim ama kabul etmedi. Biraz ilerisinde başka bir taksici 30 Dinar dedi. Onu da kabul etmedim. Sarı taksilerden birine bindim. Taksimetre açmasını istedim fakat kapalı olduğunu söyledi. Ben de pazarlıkla 20 dinara anlaştım. İstanbul’a dönüş uçağım için yine gece taksiye binmek zorunda kaldım. Taksiye binince teklif etmeye gerek kalmadan taksimetrenin açık olduğunu gördüm. Havalimanına geldiğimizde ise 8 dinara yakın bir para ödedim. Daha önce Lübnan’da da aynı şey başıma gelmişti. Ülkeye girdiğimde daha fazla taksi ücreti vermiştim. Dönüşte ise az çok fiyat durumlarını öğrendiğim için daha düşük fiyata mal olmuştu.

?Zengin bir mutfak kültürüne sahipler. Tunus’ta genel hatlarıyla Akdeniz mutfağı ile Arap mutfağının birleşimi söz konusu. Tahmin edileceği gibi baharat ve acı oldukça yaygı olarak kullanılıyor. Berberilerden kuskus, Romalılardan zeytin ve zeytinyağı, Araplardan kahve ve baharat, Osmanlılardan ise şerbetli tatlıları alarak mutfaklarını zenginleştirmişler.

Kırmızı biberden yapılan az tuzlu ve biraz sıvı bir çeşit salça olan “HARİSSA”, Tunus mutfağının en önemli tatlarının başında geliyor. Sadece Tunus şehrinde değil, tüm ülkedeki en önemli yerel yemek ise bir çeşit bulgur salatası olan Kuskus. Meşhur Harissa sosu ile tatlandırılan bulgur yemeği et, tavuk, patates veya havuç gibi yan ürünlerle servis ediliyor. İlk defa karşılaştığım ve şaşırdığım şeylerden biri de pirzola etinin yanında limon vermeleriydi. Tunuslu arkadaşa sebebini sorduğumda eti yedikten sonra yağlı elleri temizlemek için olduğunu söyledi.

Makarna çeşitlerinde de İtalyan etkisi kendini hissettiriyor. Kişniş, kimyon, karabiber, kırmızı biber, tarçın en çok kullanılan baharatlar arasında bulunuyor.

Badem ve hurma ile hazırladıkları MAHRUD adında tatlıları var. En ünlü sıcak içecekleri ise taze naneli yeşil çay. Çay, üzerine çam fıstığı serpilerek servis ediliyor. Fakat şekerli olduğu için pek sevemedim. İşte bu kadar TUNUS

..

 

Please follow and like us:
Pin Share

Comment here