KÖŞE YAZARLARI

ABORTUS İMMİNENS ( DÜŞÜK TEHDİDİ)

Merhabalar sevgili okurlarım… Bu hafta sizlere hepinizin çok merak ettiği, zaman zaman duyduğunuz düşük tehdidi konusunun detaylarından  bahsetmek istiyorum. Gebelik ilk yarısında oluşan vajinal kanamalara düşük tehdidi denir. Erken gebelik döneminde görülme oranı %20-25 oranındadır.

Düşük tehdidi ile başvuran hastada vajinal muayene yapılarak rahim ağzı değerlendirilmeli ve ultrason ile de fetusun durumu ve gebelik kesesinin durumu hakkında bilgi edinilmelidir. Gebelik materyali rahmin içerisindedir ve rahim ağzında açıklık yoktur. Yani rahim içinde yaşayan bir bebek vardır; gerçekleşmemiş bir düşük mevcuttur.

Kanamayla birlikte rahimde kramp tarzında kasılmalar da olabilmektedir. Yeni kanamalar parlak kırmızı olurken eskiden olan kanamaların dışarı sonradan atılması kahverengi vajinal akıntı şeklinde görülür. Düşük tehditlerinin %80’i iyileşir ve gebelik sağlıklı bir şekilde ilerlerken, %20 kadarı kaçınılmaz düşük olarak sonlanır.

Düşük tehdidi yaşan gebeliklerde erken doğum riski ve düşük doğum ağırlıklı doğum beklenirken, yaşayan bebekte artmış sakatlık riski görülmez. Yine düşük tehdidi yaşayan kadınlarda plasentanın ( bebeğin eşinin ) elle çıkarılması ve sezaryen riskinde artış vardır.

Ayırıcı tanıda diğer düşük türleri dış gebelik servikal polip ( rahim ağzındaki et beni şeklinde çıkıntılı dokular), vajinal enfeksiyonlar, travma ve yabancı cisim de değerlendirilmelidir.

Gebelik haftası ilerledikçe düşük tehdidinin düşükle sonuçlanma ihtimali de azalmaktadır.

Anne baba arasında Rh grubu kan uyuşmazlığı varsa gerekli testler yapıldıktan sonra Anti-D Ig ilacı kas içine enjeksiyon şeklinde yapılmalıdır.

Vajinal kanaması olan düşük tehdidi geçiren hastalarımıza;

-Yatak istirahati

-Stresten uzak yaşam

-Ağır kaldırmamak, yükseğe uzanmamak gibi zorlayıcı hareketlerden kaçınmak

-Cinsel ilişkiden kaçınmak

-Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmak

-Vajinal enfeksiyonu varsa tedavi etmek

-Kanamanın artması ya da parça düşürme gibi bir durumla karşılaşılırsa doktora başvumak önerilerinde bulunmaktayız.

 

Hepinize sağlıklı günler dilerim. Her şey gönlünüzce olsun…

 

                                                                                                       Op. Dr. Gülcan KOCAOĞLU HEKİMOĞLU

 

Comment here