TURİZM-SAĞLIKYAŞAM

AFSÜDEN AROMATİK TOPLANTI

Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Değerlendirme, Geliştirme ve Organizasyon Komisyonu İlk Toplantısını Yaptı

Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Değerlendirme, Geliştirme ve Organizasyon Komisyonunun ilk toplantısı, Korel Otel’de yapıldı. Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek’in açılışını yaptığı toplantıda tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda yürütülen çalışmaların koordineli hâle getirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Toplantıya Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ve İl Sağlık Müdürü Dr. Serhat Korkmaz katıldı.

Vali Çiçek: “İnşallah Türkiye’ye örnek olacak projeleri hızla hayata geçireceğiz.”

Vali Çiçek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar’ın tıbbi ve aromatik bitkiler açısından çok zengin bir bölgede bulunduğuna dikkat çekerek, her ilçenin farklı nitelikte ve alternatif ürünler yetiştirmesi için planlı bir şekilde desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi öncülüğünde, başkanlığını Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş’un yaptığı bir komisyon kurulduğunu belirten Vali Çiçek, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında örnek projeleri hızla hayata geçireceklerini kaydetti. Vali Çiçek şöyle konuştu: “Bu şehirde olan her mesele aslında bizim meselemizdir. Tarım, hayvancılık, bitkisel üretim… Her konu aslında bizimle alakalıdır. Bitkisel üretim alanında da büyük bir altyapı çalışması içerisindeyiz. AFSÜ, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bu konuda özveriyle alt yapı çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu konuda bir komisyon kurarak çalışmalara başladık. Bu komisyon farklı bir modelle çalışıyor. AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş komisyon başkanı ve bu konuda yetkili. İnşallah Türkiye’ye örnek olacak projeleri hızla hayata geçireceğiz. Bu konuda elimizden geleni yapmakta kararlıyız.

Bitkisel üretimin geliştirilmesi adına ilçelerde farklı bitkilerin ekim çalışmaları sürüyor. Dinar’da lavanta bahçeleri oluşturuldu. Kaymakamımızı ve belediye başkanımızı kutluyorum. Muazzam bir ilgi ve satış var. Aynı şekille İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi birlikte bir bahçe kurdular. Şuhut’ta ekinezya tarlaları oluşturuluyor. Çobanlar’d çörek otu ekimi yapılıyor. İnşallah diğer ilçelerimizde de çalışmalar yapılacak. Afyonkarahisar’ı bu konuda hem merkez hem de en güzel çalışmaların yapıldığı bir il konumuna getirelim. Bir yıl sonra AFSÜ, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kaymakamlıklar ve belediye başkanlıklarının desteğiyle inşallah Afyonkarahisar’ı bitkisel üretimde en iyi il yapacağız.”

Prof. Dr. Okumuş: “Sentetik ilaçlardan doğal ilaçlara doğru bir yönelim var.”

Vali Çiçek’in konuşmasının ardından geçilen toplantıda, Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Değerlendirme, Geliştirme ve Organizasyon Komisyonunun hedefleri hakkında katılımcıları bilgilendiren AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Okumuş, Afyonkarahisar’ın zengin bir bitki çeşitliliği bulunduğunu söyledi.

Dünyada tıbbi ve aromatik bitki kullanımının giderek arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Okumuş şöyle konuştu: “Son yıllarda sentetik olarak üretilmiş, sıklıkla kullandığımız sentetik ilaçlardan doğal ilaçlara doğru bir yönelim var. Sadece bizde değil, tüm dünyada geleneksel yöntemlere de bir dönüş var. İnsanların yüzde 80’i hayatının bir aşamasında en azından geleneksel tamamlayıcı tedavileri kullanmış veya kullanmaya devam ediyor. Dünyada 150 milyar dolarlık bir tıbbi aromatik bitki pazarı var. Biz endemik türler açısından çok zengin ve birçok tıbbi aromatik bitkinin ham madde tedarikçisi olmamıza rağmen bu pazardan sadece yüzde 1 pay alabiliyoruz.”

Altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından Afyonkarahisar’da tıbbi ve aromatik bitkilere yönelik bir borsa kurulabileceğini belirten Prof. Dr. Okumuş, komisyon olarak ilk etapta bütün ilçeleri kapsayan çok yönlü bir rapor hazırlanarak hem yerli üreticilere hem de yurtiçinden ve dışından yatırımcılara yönelik çözümler geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Komisyon toplantısı, kaymakam, belediye başkanı ve diğer yetkililerinin sorumluluk sahalarıyla ilgili görüş ve önerilerini paylaşması ile sona erdi.

Başkanlığını Prof. Dr. Okumuş’un üstlendiği komisyonun üyeleri şu isimlerden oluşuyor: AKÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yıldız, AFSÜ Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Amir Soltanbeigi, Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Müdürü Emel Yıldız, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Erol Eksik ve İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Emin İpek.

Please follow and like us:
Pin Share

Comment here