KÜLTÜR-SANATYAŞAM

AHİLİK HAFTASI KUTLANDI

Hafta boyunca kutlanacak Ahilik haftası törenlerinin ilki Zafer Meydanında yapıldı. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in de katıldığı kutlama programı kortej yürüyüşü ile başladı.

Ahilik haftası kutlama programı yapıldı. İl Kutlama Komitesi tarafından yapılan program kortej yürüyüşü ve Belediyemiz mehteran takımının gösterisi ile başladı. Duaların yapıldığı törene Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Milletvekilimiz İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek,  Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Cengiz Üstün başta olmak üzere ilçe oda başkanları, dernek başkanları ve esnaflar katıldı. Yılın ahisi, esnaflıktan sanayiciliğe yükselen iş adamı, yılın kalfası, yılın çırağı ve ahi adaylarının plaketlerinin takdim edildiği programda Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e Oda Başkanı Cengiz Üstün tarafından ahilik kaftanı giydirildi.

ESNAFLARIMIZIN HER ZAMAN YANINDAYIZ

Ahilik haftasını kutlayarak esnafların her zaman yanında olduğunu dile getiren Belediye Başkanımız konuşmasında; “Ahilik Haftası Kutlama etkinliklerini Zafer Meydanımızda yapıyor olmanın heyecanını ve sevincini hep birlikte yaşıyoruz. Selçuklulardan Osmanlılara kadar bizi bugünlere getiren devletlerin çok güçlü temeller üzerinde yükselmesinde etkili olan kurumların başında Ahilik Teşkilatı gelir. Ahiler toplumu birleştiren, kaynaştıran, bir arada tutan değerlerin uygulanması, toplumsal denetim mekanizmasının işlemesinde çok önemli görevler almıştır. Ahi Evran, kutlu bir davanın gönül erleri ile birlikte bu toprakları vatan yapmanın, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasının öncülüğünü yapmıştır.  Özellikle yeni kurulan Ahilik sistemi ile Anadolu’ya göç eden Türkmenlere hem aş hem iş vermiş; onları tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman, vasıflı bir meslek sahibi, üretici insan haline getirmiştir. Onları hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışan insanlar halinde yetiştirmiştir. Böylece Anadolu’nun iktisadi kalkınmasına ve imar edilmesinde öncülük etmiştir. Bu bakımdan sosyal, kültürel, siyasal, dini ve askeri işlevlere de sahip olan Ahilik Teşkilatı, milletimizin adeta Anadolu’ya vurulan mührüdür. Afyonkarahisar’ımız Ahi Ahlakı ile ahlaklanmış esnaflardan oluşan bir şehirdir. Afyon esnafı vefakârdır, Afyon esnafı Cefakârdır.

“ESNAFA PANDEMİ DESTEĞİ”

Hatırlanacağı üzere pandemi döneminde zor duruma düşmüş işyerini kapatmak zorunda kalan işletme sahibi esnafımızın yanında olduk. O dönemde faaliyeti durdurulan berberlerimize, kahvehanelere, lokantacılara, restoranlara ve paket servis yapan, esnaf ve sanatkârlarımıza nakit desteğinde bulunmuştuk. Yine şehrimizde servis taşımacılığı yapan 346 esnafımızdan bir yıl boyunca ücret almayarak güzergâh izin belgesi sürelerini uzatmıştık.  Belediyemize ait iş yerlerinde kiracı konumunda dükkânını kapatan esnaflarımızdan kira almadık, iş yeri açık olan esnafımızdan ise kira bedelinden yüzde 50 indirime gitmiştik. O dönem tüm dünyayı ve ülkemizi tehdit eden salgının bir daha yaşanmamasını Yüce Rabbim ’den niyaz ediyor, bu duygu ve düşüncelerle Afyonkarahisar Belediyesi olarak esnafımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yanında olacağımızın bilinmesini istiyorum” diye konuştu.

Program Belediyemiz Kültür Sanat Akademisi tarafından verilen Türk halk müziği konseri ile sona erdi.

Please follow and like us:
Pin Share