KÖŞE YAZARLARI

GENİTAL ESTETİK

Merhabalar sevgili okurlarım.

Bu hafta ‘Kadına Dair’ köşemizde çok merak edilen  ancak sormakta çekinilen bir konuya değinmek istedim. Genital estetik konusunda konuşmaya ne dersiniz?

 

Güzel görünüm insanlık  var olduğundan beri önem arz etmiş, dış görünümü simetrik olan kişiler dikkat cezbetmiştir. Güzellik her ne kadar göreceli bir kavram olarak karşımıza çıksa da, kendini güzel hisseden kişilerin özgüvenleri daha yüksek olup, topluma katılımları  ve toplumdaki kazandıkları yer da da fazladır. Kendini güzel bulmayan kişinin psikolojisi de olumsuz etkilenmektedir. Bu durum kadınlar için de geçerlidir. Günümüzde estetik kaygılar içeren kişiler rahatsız oldukları durumu değiştirmek için daha cesaretli ve çabuk karar verip istedikleri görünüme kavuşabiliyor. Kadınların estetik kaygı duydukları, hatta sadece estetik kaygı değil, bir takım fonksiyonel sıkıntılar da yaşadıkları konuların başında ‘genital bölge’geliyor. Kadının genital bölgesinin estetik olarak düzgün görünmesi kendisine olan güvenini arttırıyor ve karşı cinsle olan ilişkisinde kandisini daha özgüvenli ve mutlu hissetmesini sağlıyor.

Genital estetik operasyonlarınlarının en çok uygulananı ve isteneni ‘labioplasti’ adı verilen küçük ve büyük dudaklara yapılan estetik operasyonlardır. Zaman içinde kişisel özelliklere, hormonlara ve yaşa bağlı olarak iç dudaklarda sakma, asimetri ve renk kararması olabileceği gibi, dış dudaklarda da hacim kaybı gözlenebilmektedir. Sarkma ve asimetri olan kadınlarda dar pantolon giydiğinde rahatsızlık hiiis oolabileceği gibi iç çamaşırına sürtünmesi ya da nemli kalması nedeniyle sık tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabilmektedir.

Oldukça basit bir operasyonla uzamış sarkmış dudaklar kısaltılıp şekillendirilebilir ve içi boşalmış olan dış dudaklar doldurulabilir. ‘Vajinoplasti’ olarak bilinen vajina estetiği ise; zamanla yapısal  ya da geçirilmiş doğumlar bağlı olarak gelişen vajendeki genişlemeye yönelik operasyonlardır. Hem şekil bozukluğu hem de cinsel birliktelikte kadın ve erkeğin aldığı zevkin azalmasına neden olabilmektedir. Cerrrahi bi operasyonla fazla dokular çıkarılarak daraltma ve etraf dokuların gerektiği durumlarda PRP ( plasma rich protein) ile gençleştirilmesi sağlanabir. PRP uygulamaları ; kandaki büyüme faktörleri uygulanan bölgede kollajen dokuda artış sağlar. Dikiş izlerinin daha iyi iyileşmesini sağlamak amaçlı olabileceği gibi, cinsel isteksizlik yaşayan kadınlarda da genital bölgeye uygulanabilir.

Doğum sonrası oluşan yırtıkların onarılması ya da kötü iyileşmiş epizyotomi ( doğum sırasında bebeğin başının çıkarılması için vajen girşine yapılan kesi) skarının ( yara izi) yeniden dikilmesi de sık yapılan lokal anestezi ile uygulanabilen genital estetik operasyonlardandır.

İşlem sonrasında hastamız rahatlıkla günlük hayatına dönebilir. Ancak iyileşme süresi olan 4-5 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Genital estetik işlemleri kolay ve sonuçları yüz güldürücüdür. Kadınların işlem sonrası günlük hayata hızlıca dönmeleri, ilerlemiş hızlı tıbbi teknikler sayesinde istedikleri sonuçlara kolaylıkla ulaşabilmeleri konunun tabu olarak çıkmasını sağlamıştır. Kadınlar kendi isteklerini gerçekleştirme konusunda daha istekli ve cesaretli olmaya başlamışlardır. Genital estetik işlemleri hastaların hayatlarında daha psikolojik olarak daha özgüvenli , rahat  ve mutlu hissetmelerini sağlamaktadır.Aslında kendimizi iyi hissetmek ve geliştirmek adına yaptığımız tüm adımlar hayatımıza bir artıdır. Mutlu olmamızı engelleyecek  olan setlerin ne olduğunu ancak bizler bilebilir ve bizler kaldırabiliriz. Mutlulukla ve huzurla , sağlık dolu günler dilerim. Her şey gönlünüzce olsun.

 

Op. Dr. Gülcan Kocaoğlu Hekimoğlu

Please follow and like us:
Pin Share

Comment here