TURİZM-SAĞLIK

AKILLI LENSLER ARTIK “FUAR HASTANESİNDE”

Fuar Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Oflu ve Göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Zübeyde Aydın Başekim kontakt lenslerin kullanımı ve bakımı hakkında ayrıca Katarakt cerrahisi uygulanan hastaların yanı sıra görme yeteneğinde azalma meydana gelen hastalarda işlevini yitirdiği için alınan göz merceğinin yerine yerleştirilen akıllı lensler, kusursuz görüş imkânı sağlaması ile ilgili bilgiler verdiler..

Akıllı Lensler Nedir? (Çok Odaklı Göz İçi Lens)

Yaş ilerledikçe odaklama kapasitesi azalmış göz merceği saydamlığını kaybeder ve katarakt oluşur. Artık hem yakın hem uzak görme bozulmuştur. Bazen katarakt gelişimi döneminde uzak görmesi bozulan hastalar bir dönem yakını gözlüksüz görseler de bu geçici bir durumdur ve kataraktın ilerlediğinin habercisidir.

Kataraktın tedavisi bozulan göz merceğinin ameliyatla eritilip alınması ve yerine suni mercek takılmasıdır. Suni mercekler ya da göz içi lensler, plastikten yapılmış, katlanarak göz içine yerleştirilen ve ömür boyu kataraktın yerini alan cihazlardır. Çeşitli türleri vardır, tek odaklı olanlar, uzakta gözlüksüz görme sağlarken yakını görmek için yakın gözlüğü gerekmektedir.

Son yıllarda akıllı mercek olarak tanıtılan lensler üç odağa sahip olan göz içi lensleridir. Bu üç odak sayesinde, uzak, orta (bilgisayar ve telefona bakma) ve yakın (okuma) mesafelerinde gözlüksüz görme sağlayan, bir anlamda üç farklı merceğin (Trifokal mercek) iç içe yapıştırıldığı göz içi lenslerdir.

Akıllı Lensler Kimlere uygulanır?

Akıllı lens denilen trifokal lensler, katarakt oluşan ancak gözünde başkaca hastalık bulunmayan gözlere uygulanmaktadır. Üç odaklı bu mercekler sayesinde katarakt ameliyatı olan hastalar, yakın orta ve uzakta gözlükten kurtulmaktadırlar.

İstisnai bir durum olarak da 40-50 yaş sonrası hastalara, katarakt oluşumu öncesi yakın görmenin bozulup yakın gözlüğüne ihtiyaç ortaya çıktığında, katarakt ameliyatı yapılarak bu tür lensler takılabilmektedir. Bu yöntem yakın ve uzak gözlüğü kullanmak istemeyen 40 yaş üstü hastalar için kullanılabilecek tek yöntemdir. Çünkü bu yaş grubunda artık LASIK gibi lazer ameliyatları uygun olmamaktadır.

Akıllı Lens Ameliyatı

Akıllı lens ameliyatı fakoemülsifikasyon (CENTURION), yöntemi ile yapılan bir katarakt ameliyatıdır. Kataraktı olan hastalarda zaten yapılacak olan ameliyatta normal tek odaklı lens yerine akıllı çok odaklı lens yerleştirilmesi ile yapılır. Bu ameliyatın başarılı olması çok titiz ameliyat öncesi ölçümlere (IOL MASTER 700, tecrübeli bir doktorun yapacağı hesaplarla mercek numarasının doğru hesaplanmasına bağlıdır.

Katarakt Ameliyatında Akıllı Lens

Katarakt ameliyatında akıllı (trifokal) lens uygulaması gittikçe yaygınlaşmaktadır. Aslında gözü uygun olan her hasta için ideal seçenektir.

Akıllı Lensleri Devlet, SGK Karşılıyor mu?

Ne yazık ki, ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde akıllı lensler devletler ve SGK gibi kurumlar tarafından karşılamamaktadır.

Akıllı Lens Uygulamasının Zararları veya Yan etkileri var mı?

Uygun olmayan gözlere takılması durumunda, görme kalitesi düşüklüğü, ışık parlaması, gece göz kamaşması ve benzeri sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Göz içi Akıllı Lens Kimlere Uygulanır?

Temelde kataraktı olup katarakt ameliyatı olacak bireylerden gözü uygun olanlara uygulanır. Hangi gözün uygun olduğuna doktorunuz muayene sırasında karar verir. Ayrıca 45 yaş üstü kataraktı olmayıp yakın ve uzakta kullandığı gözlükten kurtulmak isteyenlere de uygulanmaktadır.

KONTAKT LENS KULLANIMA BAŞLARKEN

Göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Zübeyde Aydın Başekim, kontakt lens kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı.

Kontakt lensler hem sağladıkları net görüş yüzünden, hem de estetik açıdan tercih ediliyor. Ancak doğru kullanılmazsa, kontakt lensler bazı göz problemlerine yol açabiliyor.

Birinci olarak mutlaka göz doktoru kontrolünde başlanmalıdır. Göz yapısının uygunluğu yanı sıra eşlik eden veya potansiyel göz hastalıkları riskleri kontrol edilerek başlanmalıdır. Kullanma eğitimini alıp dikkatli ve özenli kullanımı ile yaşam kalitesini kesinlikle arttırırlar. Kurallara uyulmadığı takdirde göz komplikasyonları riski yüksektir. El hijyeni ve kurallara uyarak kullanmak çok önemlidir.

Takıp çıkarırken lensin formu ve yönü önemlidir. Lensin tanımlanmış kullanım süresine mutlaka uyulmalıdır. Önerilen total kullanım süresi aşılmamalıdır. İdeali yılda 2 kez (6 ayda bir) takip eden göz doktorunuza muayene olmaktır.

Kontakt lensin yaratabileceği oküler yüzey değişiklikleri takibi için önemlidir.

Kızarıklık, irritasyon, gözde ağrı, bulanık görme gibi şikâyetleriniz var ise lense ara verilip göz doktoruna bizzat başvurulmalıdır.  Sağlık ve keyifle kullanım için lütfen göz doktorunuzun denetimi altında devam etmeniz gerekmektedir.

 

Please follow and like us:
Pin Share

Comment here