YAŞAM

PRP TEDAVİSİ FUAR HASTANESİNDE

Günümüzün PRP Tedavisi Özel Fuar Hastanesinde Uygulanmaktadır

Son Günlerin Gözde Tedavisi Olan PRP Tedavisi Özel Fuar Hastanesinde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç Dr. Ali Sallı Tarafından Uygulanmaktadır

PRP TEDAVİSİ NEDİR?

Platelet Rich Plasma yani trombositten (pıhtılaşma hücreleri) zengin plazma ifadesinin baş harflerinden alınarak kısaca isimlendirilmiş bir tedavi yöntemidir. Normalde herhangi bir dokuda hasar oluştuğunda o bölgede meydana gelen kanama ve damarlanma artışı sonucu trombosit adını verdiğimiz pıhtılaşma hücreleri hasarlı olan bölgede toplanarak bir taraftan kanamayı durdururken bir taraftan da etrafa saldıkları bazı maddelerle onarım sürecini başlatırlar. İşte bu bilgi temelinde kan damarları tarafından taşınamayacak kadar yoğunlukta,  yoğunlaştırılmış pıhtılaşma hücresinin elde edilmesi ile uygulanan tedaviye PRP adı verilir.

PRP TEDAVİSİNİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

PRP günümüzde en yaygın olarak kas iskelet sistemi hasarlı ve ağrılı durumları olan tendon , menisküs ve bağ yaralanmaları ve eklem kireçlenmelerinde  ve estetik amaçlı olarak cilt yenilenmesi , saç ekimi gibi durumlarda veya yara iyileşmesini hızlandırmak için kullanılmaktadır.

PRP TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Hastanın kendi kanından 8-20 cc gibi çok olmayan miktarlarda özel tüplere alınarak santrifüj edilir ve bol miktarda pıhtılaşma hücresi içeren plazma kısmı alınır. Pıhtılaşma hücrelerinin onarım sürecini başlatması ve artırılması için aktivasyonu gerçekleştirilerek hasarlı olan dokuya (eklem içerisine, bağ veya tendon üzerine ) veya estetik maksatlı ise deri içerisine enjekte edilir.

PRP TEDAVİSİ ETKİLİ MİDİR?

PRP tedavisi doğru hasta seçimi doğru tanı  ve doğru zamanlama ile uygulanırsa oldukça başarılı ve tedavi edici bir yöntemdir. Öncelikle hastanın şikayetlerine neden olan    hasar kaynağı hastanın anamnezi, muayenesi ve gerekli tetkiklerle doğru bir şekilde belirlenmelidir. Sonrasında doğru tüp seçimi ve doğru zamanlama ile uygulanmalıdır. Uygulama öncesi hastanın pıhtılaşma hücrelerinin fonksiyonlarını bozan NSAİİ dediğimiz ağrı kesicileri kesilmeli ve eklem içerisine uygulama yapılacaksa efüzyonun (eklem sıvısında artış) olmadığı bir dönemde uygulanmalıdır.

PRP TEDAVİSİ İLE KÖK HÜCRE TEDAVİSİ AYNI MIDIR?

PRP tedavisi ile kök hücre tedavisi aynı amaç için uygulanan farklı tedavilerdir. PRP kandan elde edilirken kök hücre göbek yağı yada kemik iliğinden elde edilir. Ancak PRP içerisinde az miktarda kök hücrede olduğu gösterilmiştir.

PRP TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Hastanın kendi kanından alındığı için allerji riski yoktur. Ancak her enjeksiyonda olabileceği gibi lokal enfeksiyon ve kanama riski vardır. Uygulamada steriliteye dikkat edilmesi ve dikkatli uygulanması bu yan etkilerin ortaya çıkmaması için önem arzetmektedir.

Sağlıklı günler…

Doç. Dr. Ali SALLI

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı

Please follow and like us:
Pin Share

Comment here